Rode wijn

Wijn.eu heeft een zeer ruim assortiment rode wijnen. De wijnen kunnen van brazilie tot een van de bekendste wijnlanden Frankrijk komen. Dit betekend dat we een diversiteit aan rode wijnen bieden. Rode wijnen zijn over het algemeen droog, maar er zijn ook zoete tot zeer complexe rode wijnen.

Het maken van Rode en witte gaat eigenlijk bijna het zelfde, het enige verschil hiertussen is dat bij een rode wijn er een kleur aan gegeven moet worden en bij de witte wijn niet. Bij de rode wijn word het most (een term in de wijnmakerij, ook wel vers geperst) gedurende ongeveer twee weken vergist met de druivenschillen van de blauwe druif. De kleurstof die in die schil zitten geven de wijn zijn rode kleur. Welke kleur tint de wijn krijgt word ook onder andere bepaald door het druivenras.

De rode wijn is net als een witte wijn een “stille wijn”. Dit betekend dat deze wijnen volledig zijn uitgegist en volledig tot rust zijn gekomen. Omdat elke geplukte druif in verschillende wijnstreken anders rijpt zullen er heel veel verschillende smaken ontstaan. Hierdoor is het aantal verschillende rode wijnen ook heel groot. De rode wijn word meestal aangemerkt dat het een “droge wijn” is. Dit wil zeggen dat er heel weinig suiker in de wijn zit. Een glas rode wijn word vaak gedronken in combinatie met rood vlees of een soort kaas. Dit is geen regel of iets, maar die is bepaald door de smaken combinatie die de wijn en het gerecht geven. Over het algemeen is het bekend dat rode wijn vaak goed samen gaat met een hoofdgerecht. Dit verschilt dan ook per gerecht, omdat binnen de rode wijn er verschillende soorten zijn. Zo zijn er krachtige rode wijnen en lichtere rode wijnen. Bij beide soorten word een ander gerecht aangeschreven.

Rode wijn word vaak gedronken op kamer temperatuur, dit verschilt per type wijn omdat iedereen een andere smaak heeft.