Wijnglazen

Gepubliceerd op 13/03/2019

Wijnglas is een drinkglas bedoeld om wijn uit te drink, vrij duidelijk. Toch bestaan er verschillende soorten glazen die specifiek voor aantal wijnen zijn ontworpen. Zo kennen we speciale glazen voor, witte wijn, sherry, mousserende wijn, rode wijn enzovoort. Ook kan het per land of streek een verschil zitten in de inhoudsmaat. De wijnglazen bestaat meestal uit een voetje, een steel, en een kelk. De wand van een wijnglas is meestal dun, zodat je de wijn goed kan bekijken. Wijn.eu heeft verschillende soorten wijnglazen in het assortiment. Zo bieden wij glazen voor witte wijn, rode wijn en mousserende wijnen.

Kenmerken van goede wijnglazen

Om te beginnen bestaat een wijnglas uit een voet, een steel en een kelk. De voet om de wijn op tafel te kunnen zetten. De steel om de wijn vast te kunnen houden en wijn te kunnen walsen. De kelk om daar de wijn in te schenken. De wand moet niet te dik zijn en ook niet te klein, anders zal dit het walsen onmogelijk maken. Daarbij moet een wijnglas altijd helder en transparant zijn. Zo hebben witte, rode en champagne wijnen verschil in glazen.

Witte wijnglazen, zijn voor de meeste wijnen de kleinere en smallere varianten. Dit betekent dat het een tulpformige kelk heeft waarbij de bredere onderkant spits naar boven toe loopt. Door de smalle vorm van de kelk blijft de witte wijn stuk langer koel.

Rode wijnglazen, zijn meestal een stuk groter dan witte wijnglazen. Rode wijn wordt met wat hogere temperatuur geserveerd. Hierdoor komen de aroma's en smaak goed tot zijn recht. De rode wijnglazen hebben daarom een veel bredere kelk. Er bestaan veel varianten met een bolle vorming en een grotere tulp. Er wordt over het algemeen grotere wijnglazen gebruikt.

Champagne glazen, zijn zeer smalle rechte glazen met een rechte vorm. Dit is voor een goede reden, zodat de bubbels zich langer blijft behouden.