Kurkentrekker

Gepubliceerd op 13/03/2019

Een kurkentrekker is een handig gereedschap om de kurk uit een wijnfles te halen. Een spiraalvormige metalen draad wordt in de kurk van de wijn gedraaid en vervolgens kun je de kurk omhoog trekken. Wijn.eu heeft een leuk assortiment kurkentrekkers. Zo bieden we verschillende soorten en technieken kurkentrekker. Een goede kurkentrekker is een spiraalvormige metalen draad. Bij een goede zou je een lucifer door de spiraal kunnen steken. Vaak goedkope kurkentrekkers zijn uit een stuk metaal gewalst, ze hebben vaak ook nog scherpe zijkanten. De kans is dan ook een stuk groter dat de kurk kapot gaat of kruimelt. Er zijn veel verschillende soorten kurkentrekkers de vleugelkurkentrekker, linkshandige kurkentrekker, elektrische kurkentrekker, de klok in doos kurkentrekker, kurkentrekker met luchtdruk, toonbankkurkentrekker en de laschenkurkentrekker. Hieronder zal ik uitleggen wat de functies hiervan zijn.

Soorten kurkentrekkers

De vleugelkurkentrekker: dit is een bekende kurkentrekker. Het heeft een twee hefbomen als het ware 2 vleugels. Vaak is het voor een onervaren gebruiker nog goed te doen. Met deze techniek is het ook vrijwel onmogelijk om de twee meest gemaakte fouten te maken. De eerste is de spiraal scheef in de kurk te draaien en de tweede is het niet de kurkentrekker niet diep genoeg erin te draaien.
Linkshandige kurkendraaier:  het zegt het al, het is voor linkshandige. Hiervan is de spiraal in spiegelbeeld gemaakt.
Elektrische kurkentrekker:  Heel simpel je hoeft hem alleen in om de flessenhals te plaatsen en drukt op een knop om de kurkentrekker te laten zakken en vervolgens hetzelfde voor omhoog.
De klok in doos kurkentrekker: deze lijkt erg veel op de vleugelkurkentrekker. Alleen heeft deze geen hefbomen. Met deze haal je echt elke kurk eruit. Het enige nadeel is dat hij de kurk doorboord en daarom kans is op kurk in de wijn.
Kurkentrekker met luchtdruk: hiermee wordt er een naald door de kurk doorboord. Vervolgens wordt er lucht in de fles gepompt en dit zorgt ervoor dat de door de luchtdrukverschil de kurk vanzelf omhoog gaat. Echt een aantal wijnkenners zeggen dat de wijn hieronder lijdt.
Toonbankkurkentrekker:  het is een omvangrijk apparaat met een hendel. Met een simpele beweging van de hendel gaat de spiraal in de kurk en trekt de kurk daarna uit. Waarschijnlijk de snelste manier om een kurk uit een wijnfles the halen. De kans is wel dat het je de kurk doorboord en kurk in wijn krijgt.
De laschenkurkentrekker: is een zonder spiraal. Er wordt door middel van twee bladveerstalen tongen de kurk onbeschadigd uit de fles gehaald. Een voordeel van deze kurkentrekker is dat je weer onbeschadigd de kurk terug kan plaatsen.
Tweetrapskurkentrekker: Toch wel een van de meest gebruikte kurkentrekker. Vooral veel gebruikt tijdens het serveren. Je hebt in twee stappen de kurk uit de fles getrokken. De kans dat de kurk breekt is bij deze een stuk kleiner om dat de hefwerking in twee keer gaat.